machinaal planten

Machinaal Planten

De plantmachine wordt gebruikt om bollen onder gras te planten. Er is de laatste jaren steeds meer vraag naar het machinaal planten van bloembollen. Dit kan een aanzienlijke besparing geven op plantkosten. Het bijkomende voordeel is dat de medewerkers niet wekenlang aan het planten zijn, maar ook hun normale onderhoudswerkzaamheden kunnen blijven doen. Vele soorten bloembollen zijn uitermate geschikt voor het machinale planten.
Hoe vroeger de bloei, hoe beter want de meeste grasstroken moeten tijdig weer worden gemaaid en vóór die tijd moet het loof van de bolgewassen wel de mogelijkheid hebben gekregen om af te sterven. Ook zaad dat gevormd wordt moet ruimschoots kunnen rijpen. De zaden van bijvoorbeeld Chionodoxa en Scilla, die tussen de moederplanten vallen, vinden daar een goede voedingsbodem waarin ze snel zullen kiemen. Het gevolg is een toename van het aantal bollen en dus op lange termijn ook aanzienlijk meer bloemen. Als bovendien gedurende de rustperiode van de bollen, in de voorzomer en zomer, de grond ook nog tamelijk droog is, zijn alle voorwaarden voor een rijke bloei in een volgend jaar aanwezig.
Werkwijze van de machine en de voordelen
De machine is een plantmachine achter een tractor met grasbanden. De machine bestaat uit een bak waar de bollen in worden gedaan. Onderin de bak zitten twee lopende bandjes, die de bollen aanvoeren naar de twee plantvoeten. De plantvoeten zijn te vergelijken met ‘ganzenvoeten’, van boven smal en van onderen breed. Voor de voeten zijn verticaal roterende messen gemonteerd die de graszoden opensnijden. Als de machine gaat planten, snijden de messen het gras open voor de plantvoeten. De voeten ‘duiken’ de grond in en vouwen de graszoden open. Tegelijkertijd worden de bollen aangevoerd via de lopende bandjes en vallen in de kokers van de plantvoeten. Deze plantvoeten werpen vervolgens de bollen onder de grasmat, waarna de zode weer wordt teruggeleid. Later worden de zodes aangerold.
Plantbreedte
Elke plantvoet is ongeveer 50 centimeter breed. D.w.z. dat er een totale plantbreedte ontstaat van één meter. De tractor voor de machine is niet veel breder dan de machine zelf, dus moet er rekening gehouden worden met een rijbreedte van ongeveer 120 centimeter. Er is ook een plantmachine die één plantvoet heeft, deze heeft een plantbreedte van maar 50 centimeter. Deze loopt naast de tractor en dit geeft een perfecte mogelijkheid om op moeilijk bereikbare plekken te planten zoals naast grachten en tussen een rij bomen.
Voorwaarden en beperkingen
Er gelden wel een paar beperkingen aan het gebruik van de plantmachine. Ten eerste moet de grasmat goed gesloten en kort gemaaid zijn, anders vouwt deze minder goed terug in de oorspronkelijke positie. Er mogen niet teveel grof puin en wortels in de grond zitten. Het beste kan er op de plantlocatie door experts bekeken worden of het planten met de machine daadwerkelijk kan plaatsvinden. We moeten altijd op de hoogte gebracht worden door de klant over verborgen leidingen en/of putten. Indien er bepaalde signalisatie of afsluiting van het werkterein nodig is, is het de opdrachtgever die daarvoor moet zorgen.
Plantcapaciteit
Onder normale omstandigheden kunnen door de plantmachine ongeveer 8.000 narcissen of 20.000 crocussen/bijgoed per uur worden geplant.
Mengsels
Vele mengsels zijn mogelijk voor het machinaal planten. Op aanvraag kunnen diverse mengsels in overleg met de klant worden samengesteld.

BLOEMBOLLEN

BULBES VANACKER

FLOWERBULBS

CONTACT


Brugsesteenweg 26a

8531 Hulste - Belgium

info@vanacker.be

0032 (0)51 48 72 29

OPENINGS UREN


Monday - Thursday: 8u - 12u & 13u -17u

Friday: 8 - 11u30

Saturday morning : by appointment

Closed: Sunday, Public holidays

SITEMAP


Products

About

Contact

© Copyright 2019 Bloembollen Vanacker . All Rights Reserved.